Joyride Car Rental - logo
Joyride Car Rental - logo

Αρχαιολογικοί Χώροι Εύβοιας

Το πρώτο κιόλας πρωϊνό που ξεκινήσαμε τις διακοπές μας στην Ερέτρια, επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο που είναι το εντυπωσιακότερο από τα μνημεία της αρχαίας Ερέτριας.

Βρίσκεται στο δυτικό τομέα της πόλης, μεταξύ της δυτικής πύλης, του σταδίου και του άνω γυμνασίου σχολείου.

Στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων Joyride, παραλάβαμε ένα πεντακάθαρο καινούργιο αυτοκίνητο για να πάμε και στο νοτιοδυτικό του άκρο, που αποκαλύφθηκε ο ναός του Διονύσου.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μνημεία του είδους. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας που αποτελεί ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία του ελληνικού χώρου, παρουσιάζονται ευρήματα από διάφορες εποχές.

Εξέχουσα θέση σ’ αυτά, κατέχουν τα γλυπτά του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα του Θησέα με την αμαζόνα Αντιόπη.

Το Μουσείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο.

Συνεχίσαμε οδηγώντας προς Αμάρυνθο, για το Ναό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας.

Tα λείψανα του ιερού της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο ανακάλυψε, μετά από εκατό και πλέον χρόνια έρευνας, ομάδα αρχαιολόγων της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Μεταξύ των ευρημάτων υπήρξε και ένα ομοίωμα χάλκινης φαρέτρας, που αποτελεί τμήμα αγαλματιδίου της Αρτέμιδος και μία νέα βάση γλυπτού που φέρει τα ονόματα της Αρτέμιδος, του Απόλλωνα και της Λητούς.

Με το άνετο αυτοκίνητό μας από την Joyride, συνεχίσαμε το αρχαιολογικό μας tour στη Νότια Εύβοια.

Ανάμεσα στην Κάρυστο και τα Στύρα, υπάρχουν προϊστορικά κτίσματα, τα “Δρακόσπιτα” όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι.

Εικοσιπέντε μυστηριώδη και εντυπωσιακά κτίσματα, χρονολογούνται σύμφωνα με μια εκδοχή, από το 12ο π.Χ. αιώνα ή από τον 6ο π.Χ. αιώνα.

Είναι κατασκευασμένα από τεράστιους λίθους, χωρίς θεμέλια και παράθυρα.

Όλα τα δρακόσπιτα, έχουν φτιαχτεί με μεγάλους ογκόλιθους που έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριάξει ο ένας με τον άλλον με θαυμάσιο τρόπο και χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί κανενός είδους συνδετικό υλικό!

Η συνολική δομή τους, δίνει την εντύπωση μιας πραγματικής αρχιτεκτονικής πρόκλησης.

Δεύτερη στάση στην πόλη της Καρύστου, το Castello Rosso που είναι ένα ενετικό κάστρο στα περίχωρα της Καρύστου και κυριαρχεί στην κορυφή του λόφου.

Είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από την Κάρυστο και η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη.

Δραστηριοποιήθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Είναι επιβλητικό και μπορεί κανείς να περιηγηθεί, περπατώντας με ασφάλεια.

Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Είναι το καλύτερο σημείο να απολαύσεις την πανοραμική θέα του κόλπου και να διακρίνεις τα κυκλαδίτικα νησιά στον ορίζοντα. Είναι το σημείο που συναντάς τον ουρανό. Το ιδανικό μέρος για να δεις την Κάρυστο από ψηλά.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, η συλλογή του μουσείου αριθμεί περί τα 1.600 αντικείμενα, στους εξής κλάδους της λαϊκής τέχνης:

  • Υφαντική
  • Κεντητική
  • Ενδυμασίες
  • Μεταλλοτεχνία
  • Κεραμική
  • Ξυλογλυπτική
  • Λαϊκή ζωγραφική

Η περιήγησή μας κατέληξε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στην Εύβοια, στεγάζεται σε κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα και συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια.

Η βάση του νεοκλασικού κτιρίου διαθέτει λαξευτή τοιχοποιία κατά το πολυγωνικό σύστημα, ενώ οι γωνίες του ενισχύονται επίσης με λαξευτή τοιχοποιία.

Πάνω από την κύρια είσοδο του κτιρίου ανοίγεται αέτωμα και είναι κεραμοσκέπταστο.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.